Esmaül Hüsna Şerhi
Êsmâ-i hüsnânın sayısı çok olmasına rağmen Ehl-i sünnet akaid kitaplarında yedi vasıfta toparlanıp açıklanmasının nedeni ve izahi nedir, çok sayıdaki bu isimlerin aralarında eş anlamlı isimler var mıdır yoksa hepsinin temelde manası birbirinden farklı mıdır?
Mümin kimsenin imanı ve ibadeti adına ciddi bir ehemmiyet arzeden bu vb. daha birçok sorunun cevabı, esmâ-i hüsnânın "Ehl-i sünnet temelinde” anlaşılması bağlıdır. Bu hakikat ve ihtiyaca icabet etmek için İmam Gazâlî, İmam Kuşeyrî, İmam Râzî ve İmam Süyûtî [r.a] gibi Ehl-i sünnet’in büyüklerinden olan birçok âlim esmâ-i hüsnâyı müstakil kitaplarda şerhederek zikredilen soruların yanı sıra konuyla ilgili başka meseleleri de açıklamıştır.
Bu kitapların arasından şüphesiz en değerli ve en derin olanlarından biri İmam Gazâlî'nin [rahmetullahi aleyh] tercümesini yaptığımız el-Maksadü'l-Esnâ adlı kitabıdır. İmam Gazâlî, aslında "en üstün gaye" manasına gelen bu isimle daha kitabın başından okuyucuya çok mühim ve çok hassas bir meseleye başladığını ifade ederek, mümin kimsenin bu konuya dair ihtiyaç duyacağı hemen her detayı enfes üslubuyla emsalsiz bir şekilde açıklamıştır. Bu da onun kitabının esmâ-i hüsnâ kitapları arasında bizler tarafından özellikle tercih edilmesinin en öne çıkan sebebidir.
Kaynakça:Esmâ-i Hüsnâ Şerhi S.12 (Semerkand Yayınları)